Medeon Blogg

Skönhetsprodukter från kaffe bidrar till cirkulär konsumtion

Medeons inkubatorbolag Go Cirkulär har Sveriges första cirkulära varumärke inom skönhetsprodukter och lanserade i somras sin tredje hudstärkande produkt. Den är baserad på kaffebönsrester och andra aktiva ingredienser. Nästa år ska produkterna marknadsföras utanför Sverige. Grundaren Irene Atance vill inspirera Go Cirkulärs kunder att leva och tänka mer cirkulärt.

– I och med dagens klimatutmaningar måste vi tänka om våra system, och cirkulära system är bra då de hushållar med naturens resurser. Alla industrier, inklusive skönhets- och kosmetikaindustrin, bör gå snabbare mot en cirkulär modell för produktion och konsumtion. Hela leveranskedjan måste förändras, säger Irene Atance, grundare och vd för Go Cirkulär.

Forskning har visat att kaffe innehåller många välgörande biologiska substanser, enligt Irene Atance, såsom antioxidanter och fettsyror vilka har fördelaktiga egenskaper för huden.

Naturlig och välgörande råvara
– Som ett av världens mest kaffedrickande folk skulle man kunna tänka sig att svenskar kan relatera till kaffesvinn och har lättast att uppskatta fördelarna med produkter gjorda av kaffesump. Och det har visat sig vara en riktig satsning, våra produkter har tagits emot väldigt väl, säger hon.

Företaget har kroppsskrubb, massageolja och sedan några månader även ett ansiktsserum. Dessa kan köpas på Go Cirkulärs hemsida, i butiker och hos internetbaserade återförsäljare av zero waste-produkter. Go Cirkulärs skrubbkräm har nominerats till årets Nordic Natural Beauty Awards på grund av dess ingredienser, prestanda och hållbarhetsperspektiv. Vinnarna avgörs senare i höst.

– Go Cirkulär-produkterna är tillverkade av utvalda förstklassiga naturliga råvaror och utan kemikalier, konserveringsmedel eller parfym. Produkterna tillverkas i våra anläggningar i centrala Malmö med hjälp av ekologiska kallpressade oljor, antioxidanter och eteriska oljor som ger huden näring och vitalisering.

Ursprungligen från Spanien och med en internationell bakgrund flyttade Irene Atance till Sverige 2014. Hon har en kandidatexamen i folkhälsa och nutrition från Köpenhamns universitet och en masterexamen i ledarskap inom hållbarhet från Malmö universitet. Irene Atance har fått flera utmärkelser och i år nominerats till HMK Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare samt fått stipendier med vars hjälp hon har utvecklat sin affärsidé.

Nya marknader och nya produkter
– Jag vill fortsätta utveckla produkter med uppgraderade ingredienser, förlänga livslängden på värdefulla råvaror som annars skulle bli avfall. Det är viktigt för Go Cirkulär att fortsätta satsa på innovation och samarbetsprojekt. Nästa år ska vi lansera våra kaffebaserade produkter i andra länder samt börja utveckla nya produkter baserade på andra restmaterial, säger hon.

Sedan april i år tillhör Go Cirkulär Medeons inkubator.

– Kosmetikaindustrin har varit ohållbar från början och har ännu inte gått mot en mer miljövänlig och cirkulär produktion. Go Cirkulär ligger därför helt rätt i tiden, och jag tror att med allt stöd jag har fått och nu får från Medeon kommer vi att snabbt expandera varumärket. Jag har en fantastisk affärscoach här på Medeon och gillar verkligen Medeons workshops samt att ha tillgång till deras experter inom juridisk rådgivning, marknadsföring och försäljning. Jag är egentligen bara i början av resan men jag är glad över att vara här, säger Irene Atance.

Hemsida www.gocirkular.se   

Instagram @gocirkular

LinkedIN Go Cirkulär AB

Medeon är en viktig life science-nod med sin centrala placering och specifika nätverk som erbjuder en av Öresundsregionens bästa tillväxtmiljöer för företagande och främjar utbytet mellan akademi, det offentliga och näringslivet.

Catrine Pauckstadt
Communications Manager