Medeon Blogg

"Involvera en ekonom i tid"

Ekonomikonsultbolaget Pragati erbjuder Medeonbolagen stöd i allt som rör ekonomi. Ett råd till entreprenörer är att så tidigt som möjligt tänka till hur de ska bygga upp och styra sitt företag för att skapa ett hållbart och lönsamt företag, enligt Pragatis vd Sofia Brantmark. I dagarna har Pragati varit en av Medeons partners i ett år.

– När uppstartsbolag går från forskning till tillväxt är det viktigt att de bygger upp redovisningen på rätt sätt redan från början. Anledningen är att det annars kan vara svårt att styra bolagets verksamhet på rätt parametrar för att få lönsamhet. Att investera i några konsulttimmar i början är mycket värt, säger Sofia Brantmark, vd för Pragati sedan ett år.

Innan dess var hon verksam i bankvärlden där hon arbetade med investeringar och växande företag.

– Vi på Pragati hjälper bolag på olika sätt. Vi coachar dem exempelvis i hur de ska upprätta en affärsplan, hur de kan förbereda bolaget för att kunna attrahera investerare. Vi kan också fungera som rådgivare i samband med en emission eller ett införande av optionsprogram för nyckelmedarbetare. Vi stöttar med allt inom ekonomi, framför allt genom att berätta vad siffrorna egentligen betyder, säger Sofia Brantmark.

Förutom att stötta i specifika uppdrag och sköta regelbunden ekonomihantering ger de också kurser inom grundläggande ekonomi. Kursen vänder sig till företagsledare som inte är ekonomer i grunden. Här får Medeonbolagen ett rabatterat pris, uppger Sofia Brantmark.

– Involvera en ekonom i tid. Det gäller att tänka till hur man ska styra företaget innan man börjar sälja sin produkt till ett visst pris. Ha koll på marginaler, hela säljprocessen, uppföljning, belöningssystem med mera, säger Sofia Brantmark.

Hon berättar om ett kundexempel där Pragatis ekonomer kom in och gjorde stor skillnad. De fick företagaren att få upp ögonen för hur sårbar företagets verksamhet var.

– Företaget hade tre olika produkter och intäkterna redovisades på samma konto. När vi kom in och strukturerade redovisningen upptäckte vi genast hur sårbar verksamheten var: att det endast var en av dessa tre produkter som stod för nästan hela lönsamheten. Och att det var en enda person som var ansvarig för den produkten, säger Sofia Brantmark, och tillägger.

– Detta handlade ändå om ett moget företag. Företaget hade gått bra ett tag och de var egentligen inte medvetna om vad som var grunden till detta. Men vi kunde peka på att de hade ”lagt alla äggen i samma korg”, säger hon.

Malmöbaserade Pragati har strax över 20 anställda och deras kunder finns framför allt i Malmö och Lund.

Medeon är en viktig life science-nod med sin centrala placering och specifika nätverk som erbjuder en av Öresundsregionens bästa tillväxtmiljöer för företagande och främjar utbytet mellan akademi, det offentliga och näringslivet.

Catrine Pauckstadt
Communications Manager