Medeon Blogg

”Vi behöver bli fler som jobbar med neurofeedback”

”Vi behöver bli fler som jobbar med neurofeedback”

Medeonföretaget Nordic Center of Neurofeedback är grundat av Gunilla Radu, en pionjär inom svensk neurofeedback. Hon tar emot klienter som upplever sig ha svårigheter att klara vardagen och hjälper dem att lindra symtomen med hjälp av hjärnträning. Metoden bygger på hjärnans självreglerande förmåga och kan ge människor en bättre livskvalitet.

Med sin pedagogiska bakgrund som lärare inom idrott och hälsa i Malmö har Gunilla Radu under åren mött många barn med olika neuropsykiatriska diagnoser som ADHD och Tourette syndrom. Det var då hennes intresse för neurofeedback väcktes – en metod med rötter i USA från 60-talet som till en början utvecklades för att behandla epilepsi.

Metod för hjärnans självreglering
Neurofeedback bygger på hjärnans förmåga att reglera sig själv. Genom att spegla hjärnans signaler i en bild eller film på en bildskärm kan hjärnan träna sig till att fungera bättre.

– Hjärnan uppfattar att den styr vad som sker på skärmen. Under behandlingen placeras tre till fem sensorer på klientens huvud som läser av hjärnvågorna. Klienten får sedan titta på en bild, film eller spela ett spel på skärmen och ett datorprogram justerar det som visas, baserat på hjärnans signaler. Allt sker i en undermedveten automatisk feedback-loop som hjälper hjärnan att lugna sig eller fokusera bättre, säger Gunilla Radu, grundare och vd för Nordic Center of Neurofeedback.

Hennes klienter är i alla åldrar och kommer med olika typer av problematik, från neuropsykiatriska diagnoser till de som drabbats av utbrändhet eller postcovid. Före behandlingen startar ber Gunilla klienten svara på frågor som rör bland annat sömn, koncentration och olika negativa känslor. Därefter anpassas behandlingen.

– Metoden är symptombaserad och tar egentligen inte hänsyn till eventuella diagnoser. Klienterna kan ha liknande symtom men olika orsaker till dem, vilket gör varje behandling unik. Metoden är dock inget trollspö utan kan hjälpa till att minska besvären, något som är bevisat i flera studier. Jag brukar egentligen inte säga att jag behandlar, utan att jag använder metoden neurofeedback tillsammans med min pedagogiska erfarenhet till att hjälpa mina klienter.

Från entreprenör till egen mottagning
Gunilla Radus resa mot att bli en ledande expert inom neurofeedback började med utbildningar inom metoden. Därefter gick hon en kurs i kvinnligt entreprenörskap 2010 och fick tipset att kontakta Medeons inkubator.

– Det var ett väldigt bra tips. Medeon är ett fantastiskt ställe att vara på. Det ger en seriös inramning till min verksamhet med en miljö knuten till life science och närheten till sjukhus. Jag uppskattar också det centrala läget, det blir enkelt för mina klienter att ta sig dit oavsett om de kommer med bil eller kollektivtrafik, säger hon.

På inkubatorn fick hon stöd att utveckla sin verksamhet och har i dag både kontor och mottagning i egna lokaler på Medeon.

Bred vision för neurofeedback
Gunilla Radu har utbildat majoriteten av de terapeuter som arbetar med neurofeedback i Sverige, Norge och Finland. För Gunilla handlar framtiden om att nå ut till fler. Hennes önskan är att neurofeedback ska bli en del av den offentliga sjukvården i Sverige, subventionerad och tillgänglig för fler människor.

– Jag har ensamrätt att utbilda terapeuter i dessa länder, och jag vill utbilda så många som möjligt framöver. Vi behöver bli fler som jobbar med neurofeedback, säger hon.

Medeon är en viktig life science-nod med sin centrala placering och specifika nätverk som erbjuder en av Öresundsregionens bästa tillväxtmiljöer för företagande och främjar utbytet mellan akademi, det offentliga och näringslivet.

Catrine Pauckstadt
Communications Manager