Medeonbolaget Hestia Agora har lanserat sitt digitala verktyg Hestia Vita – en produkt som kan revolutionera äldreomsorgen genom att hjälpa kommuner arbeta mer förebyggande och strategiskt. Hestia Vita bygger på en evidensbaserad metod där de äldres självskattning av sin livskvalitet ger ett brett och lättöverskådligt beslutsunderlag till kommuner.
– Kommunerna står inför en jätteutmaning i framtiden, med fler som blir allt äldre samtidigt som kommunerna kämpar med resursbrist. Jag tror starkt på att förebyggande insatser kan göra stor skillnad både för de äldre och för kommunens ekonomi, säger Per Simonsson, grundare och vd för Hestia Agora.
Den nya socialtjänstlagen, som förväntas träda i kraft till sommaren, lyfter fram vikten av förebyggande insatser. Med Hestia Vita får kommunerna ett kraftfullt verktyg för att bättre möta de nya kraven.
Bättre beslutsunderlag
Hestia Vita innehåller en digital version av den evidensbaserade metoden ASCOT från University of Kent och ger kommunerna detaljerade insikter i hur de äldre upplever sitt liv – allt från sociala kontakter till vilken kontroll de känner att de har över sin vardag. De äldre skattar själva via en app på mobiltelefonen hur väl påståendena stämmer, och hela enkäten tar endast fem minuter att besvara.
– Hestia Vita ger kommunerna tillgång till ett ökat beslutsunderlag med data direkt från seniorerna. De kan jämföra livskvalitet mellan kvinnor och män, olika åldersgrupper och boendeorter och följa hur seniorernas livskvalitet förändras över tid. Sammantaget får kommunerna mycket information sammanställd och analyserad under kort tid med en liten arbetsinsats. Kommunerna kan styra resurser för förebyggande insatser dit de gör störst nytta, förklarar Per Simonsson.
Hestia Vita ger dessutom tips till senioren om de förebyggande insatser kommunen kan erbjuda utifrån resultaten i ASCOT.
Hjälp och stöd från Medeon
Med en bakgrund som managementkonsult är området kommunal äldrevård relativt nytt för Per Simonsson. Därför arbetade han under en period inom kommunal hemtjänst för att lära sig mer.
– Rent personligt så tycker jag det känns givande att arbeta med samhällsnytta, med något som ökar seniorers livskvalitet och minskar vårdkostnader, säger han och fortsätter:
– Medeon har stöttat oss väldigt mycket när vi utvecklat och testat produkten. Vi har fått skräddarsytt stöd av vår affärsutvecklingscoach och har utnyttjat Medeons många kontaktytor och experter, exempelvis fått hjälp från AWA med varumärkesskydd. Medeons föreläsningar inom bland annat marknadsföring och export har också varit värdefulla. Dessutom har vi fått verifieringsmedel av Almi och produktutvecklingscheck från Region Skåne via Medeon.
Framgångsrikt pilotprojekt i Vellinge
I höstas genomförde bolaget ett omfattande pilotprojekt i Vellinge kommun där över 280 seniorer mellan 65 och 100 år deltog. Projektet inkluderade både individer som ännu inte får stöd från kommunen och de som är på väg att få hjälp.
– Både kommunen och seniorerna var mycket positiva till vårt verktyg och vi lärde oss otroligt mycket. Baserat på feedback har vi nu en förbättrad version av Hestia Vita, säger Per Simonsson.
Framtiden för Hestia Vita
Efter ett framgångsrikt pilotprojekt och positiv feedback börjar nu Hestia Vita säljas på marknaden. Företaget fokuserar initialt på Sverige, för att senare expandera till andra nordiska länder.
– Ju fler som använder vårt verktyg, desto bättre blir det. Det skapar benchmarkmöjligheter mellan kommuner och kan bidra och förenkla att lära av varandra, avslutar Per Simonsson.
Medeon är en viktig life science-nod med sin centrala placering och specifika nätverk som erbjuder en av Öresundsregionens bästa tillväxtmiljöer för företagande och främjar utbytet mellan akademi, det offentliga och näringslivet.
Catrine Pauckstadt
Communications Manager