AKTUELLT

Nyheter

2017-12-13 00:00
Pila Pharma är klar med uppstartsfasen och flyttar ut från inkubatorn
Medeonbolaget Pila Pharma går från att vara inkubatorbolag till att vara ett företag som sysselsätter ett tiotal personer på Medeon. Bolaget, som utvecklar ett nytt diabetesläkemedel, har nyligen startat ett dotterbolag i Danmark och öppnar nu för en nyemission.

Pila Pharma går in i en ny fas. Grundaren Dorte X Gram har efter tre år byggt upp en organisation som kan projektleda en läkemedelsutveckling, och kommer nu att dra igång flera nya studier. En flerdosstudie med diabetiker och ytterligare djurstudier planeras att starta nästa år. Redan nu pågår en fas I-studie i Danmark. Inför dessa aktiviteter planerar bolaget ta in extra kapital.

– Jag har tidigare lyckats attrahera privat riskkapital och därför har vi valt att öppna den nya emissionen som ska ge oss möjlighet att snabbt gå vidare till nya studier. Vi har redan finansiering för att genomföra vår pågående forskning och utveckling, men vi önskar att kunna utöka våra aktiviteter och kunna agera på nya affärsmöjligheter, säger Dorte X Gram.

Dorte X Gram flyttade till Medeons inkubator 2014 med sitt nybildade företag, och utvecklar sedan dess ett läkemedel för diabetes typ 2 som ska verka på ett helt nytt sätt jämfört med dagens. Dorte X Gram gjorde nämligen upptäckten att en blockering av den så kallade chilireceptorn – som reagerar på en substans i chilifrukten – har koppling till insulinreglering hos diabetessjuka. Hon gjorde detta fynd som anställd vid danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk men har sedan dess kunnat köpa loss rättigheterna och lägga dessa i bolaget. Rönen är patenterade för användning vid behandling av diabetes och fetma.

Förra året köpte Pila Pharma rättigheterna till en substans som påverkar chilireceptorn och som redan är testad i läkemedelssammanhang. Substansen har därför stora chanser att fungera bra som läkemedel mot diabetes typ 2. Det är en liten molekyl, till skillnad mot exempelvis ”insulin”, vilket gör att den passar bra att formulera som tablett. Just denna egenskap är viktig och gör att företagets forskning är intressant för investerare. Detta eftersom tabletter är en billigare formulering än dagens övriga diabetesmediciner och då har potential att bli en storsäljare. Dessutom kan den visa sig ha flera goda egenskaper, baserat på tidigare forskningsrön. Eftersom effektiv medicin som också är billig är något som efterfrågas mer och mer har Pila Pharmas ledning valt att ta in hälsoekonom Ulrikka Klarskov Kjær i styrelsen.

Samtidigt bygger bolaget upp ett forskningslaboratorium i Malmö för att studera mekanismerna för receptorn och substansen, och ta fram en optimal formulering av läkemedlet. Ett nystartat dotterbolag ska hantera olika forsknings- och utvecklingsstudier i Danmark.

– Vår ursprungliga plan är att göra exit av vårt projekt till ett större läkemedelsföetag senast 2019. Därför har en börsnotering inte varit ett konkret mål för bolaget. Nu när vi har etablerat en egen organisation för läkemedelsutveckling finns möjligheten att vi kör detta projektet lite längre och i så fall kommer vi kanske att ändra på våra finansieringsplaner. Eventuellt kommer vi även starta fler projekt med nya läkemedelskandidater, säger Dorte X Gram.

2013-08-13


I samarbete med Medeonföretaget "Klaraskolan" har den norska specialpedagogen och författarinnan Lisbeth Iglum Rönhovde bjudits in att föreläsa för skolpersonal.
2013-02-11


Vinnare av Malmö stads Näringslivspris inom life science 2012 blev medeonföretaget Galenica och Ronnie Wallin.
2012-10-29
I dagarna har vi lanserat Medeons nya webbapp till smartphones, en mobilversion av hemsidan som gör det extra enkelt att följa oss även i din telefon.

Där kan du bland annat läsa senaste nyheterna, maila oss eller följa oss på Facebook. Det finns även en karta som visar var vi finns om du skall besöka oss.
2012-05-24

Malmö 2012-05-24 – Årets Medeonstipendium gick till den lovande diabetesforskaren Professor Lena Eliasson. Stipendiet, som är på 25.000 kronor, sponsras av Sparbanken Öresund och delas ut för andra året i rad i samband med Medeondagen på Medeon Science Park i Malmö. Stipendiet riktar sig till unga, lovande diabetesforskare vid Clinical Research Center (CRC) i Malmö.

Från vänster Johanna Rubendahl Sparbanken Öresund, Medeonstipendiat Lena Eliasson LUDC och Bengt Lövdén Medeon Science Park.

2012-05-21
Under Medeondagen den 24 maj delas Medeonstipendiet ut. Stipendiet riktar sig till unga, lovande diabetesforskare vid Clinical Research Center (CRC) i Malmö

Stipendiaten utses genom en nomineringsgrupp som består av representanter från Sparbanken Öresund, Medeon Science Park och Clinical Reserach Center. Enskilda personer, organisationer och nomineringsgruppen kan föreslå stipendiater.
2012-04-23
Den 23-25 aril går Sveriges Innovationsriksdag av stapeln i Jönköping. Sveriges Innovationsriksdag är namnet på SISP – Swedish Incubators & Science Parks – årskonferens.
2012-03-13
Malmö står i år värd för ett av Skandinaviens största investerarmöte inom life science. Över 40 presenterande bolag söker kontakt för försäljning, in- och utlicensiering och samarbeten med investerare från Europa, USA och Japan. 300-400 deltagare beräknas besöka Life Science Investment Day Scandinavia. Huvudarrangör är branschorganisationen SwedenBIO tillsammans med bla Malmö Stad, Det Medicinska Malmö och Invest in Skåne.
2012-02-28
Igår var det Näringslivsgala i Malmö för tionde året i rad.

Kalendarium