AKTUELLT

Nyheter

2017-10-26 00:00
Dianovator har fyllt kassan och planerar patientstudier
Medeonbolaget Dianovator har tagit in fyra miljoner kronor i riskkapital. Bolagets grundare Fredrik Ståhl kan därmed anställa två personer, vidareutveckla mjukvaran till bolagets diabetesapp och förbereda en patientstudie.

Dianovators diabetesapp ska fungera som beslutsunderlag för dagliga insulininjektioner och måltidsplanering för personer med diabetes. Många av dagens diabetesappar fungerar i princip som dagböcker medan Dianovators app samlar och analyserar data, som blodsockerhalt från glukossensorer, och tar individuell hänsyn till hur varje person kommer att reagera. Detta genom att de självlärande algoritmerna som appen baseras på även använder historiska data vid beräkningarna, uppger Fredrik Ståhl.

Utvecklingen av hela systemet sker i tätt samarbete med ett större företag inom branschen som tillhandahåller sensordata, och som Fredrik Ståhl ännu inte kan avslöja namnet på.

– Den kliniska studien ska starta i vår. Sedan behöver vi ytterligare finansiering innan vi kan lansera produkten, vilket vi siktar på att göra hösten 2018, säger Fredrik Ståhl.

Kapitaltillskottet till bolaget står Örjan Johansson genom BlueWise Fund, och Jan Swedin genom Kingit för i denna första finansieringsrunda. De har option på att få investera ytterligare i bolaget under året.

Fredrik Ståhl började med projektet i samband med sitt examensarbete i reglerteknik vid civilingenjörsutbildningen och fortsatte med samma projekt i sin forskarutbildning. Marzia Cescon som nyligen anställts är forskningskollega till Fredrik Ståhl. Den tredje personen som kommer inom kort är Hanna Svensson, också civilingenjör. Alla tre har egen erfarenhet av diabetes.

Sensorerna placeras vanligen på magen eller armen instuckna under skinnet och mäter glukoshalten i kroppsvätskor ungefär var femte minut dygnet runt. Data överförs trådlöst till appen. På skärmen ska användaren kunna följa sin blodsockerkurva och få en indikation om den framtida utvecklingen. Effekten av olika måltidsintag och insulindoseringar kan simuleras i förväg och ge diabetikern en uppfattning av hur blodsockret påverkas vid olika alternativ.

Produkten ska riktas till både vårdgivare och patienter, och dessa får olika gränssnitt.

– Det är först på senare år som den tekniken som behövs för att kunna utveckla en sådan här produkt har kommit, säger Fredrik Ståhl.

Fredrik Ståhl menar att flera kurser och aktiviteter som Medeon har anordnat under året varit till stor nytta i just detta skede av bolagsutvecklingen.

– Under NLSDays i Malmö fick jag flera bra kontakter. Och kursverksamheten som anordnas, exempelvis styrelsearbetet, har gett mig en god grund inför uppgiften som entreprenör, säger han.

2013-08-13


I samarbete med Medeonföretaget "Klaraskolan" har den norska specialpedagogen och författarinnan Lisbeth Iglum Rönhovde bjudits in att föreläsa för skolpersonal.
2013-02-11


Vinnare av Malmö stads Näringslivspris inom life science 2012 blev medeonföretaget Galenica och Ronnie Wallin.
2012-10-29
I dagarna har vi lanserat Medeons nya webbapp till smartphones, en mobilversion av hemsidan som gör det extra enkelt att följa oss även i din telefon.

Där kan du bland annat läsa senaste nyheterna, maila oss eller följa oss på Facebook. Det finns även en karta som visar var vi finns om du skall besöka oss.
2012-05-24

Malmö 2012-05-24 – Årets Medeonstipendium gick till den lovande diabetesforskaren Professor Lena Eliasson. Stipendiet, som är på 25.000 kronor, sponsras av Sparbanken Öresund och delas ut för andra året i rad i samband med Medeondagen på Medeon Science Park i Malmö. Stipendiet riktar sig till unga, lovande diabetesforskare vid Clinical Research Center (CRC) i Malmö.

Från vänster Johanna Rubendahl Sparbanken Öresund, Medeonstipendiat Lena Eliasson LUDC och Bengt Lövdén Medeon Science Park.

2012-05-21
Under Medeondagen den 24 maj delas Medeonstipendiet ut. Stipendiet riktar sig till unga, lovande diabetesforskare vid Clinical Research Center (CRC) i Malmö

Stipendiaten utses genom en nomineringsgrupp som består av representanter från Sparbanken Öresund, Medeon Science Park och Clinical Reserach Center. Enskilda personer, organisationer och nomineringsgruppen kan föreslå stipendiater.
2012-04-23
Den 23-25 aril går Sveriges Innovationsriksdag av stapeln i Jönköping. Sveriges Innovationsriksdag är namnet på SISP – Swedish Incubators & Science Parks – årskonferens.
2012-03-13
Malmö står i år värd för ett av Skandinaviens största investerarmöte inom life science. Över 40 presenterande bolag söker kontakt för försäljning, in- och utlicensiering och samarbeten med investerare från Europa, USA och Japan. 300-400 deltagare beräknas besöka Life Science Investment Day Scandinavia. Huvudarrangör är branschorganisationen SwedenBIO tillsammans med bla Malmö Stad, Det Medicinska Malmö och Invest in Skåne.
2012-02-28
Igår var det Näringslivsgala i Malmö för tionde året i rad.

Kalendarium