AKTUELLT

Nyheter

2017-06-13 00:00
Mobilt system för att kolla upp kroniskt sjuka

Medeonbolaget CheckUp har utvecklat en uppkopplad och mobil provtagningscentral. Den ryms i en väska och finns ute på vårdcentraler i sex landsting. Patienter och läkare är mycket nöjda, men vården i stort är inte riktigt mogen än för e-hälsa på bred front, menar bolagets vd Arne Viktorsson.

Drygt fyra av tio svenskar har en eller flera kroniska sjukdomar, exempelvis drabbas 20 procent av för högt blodtryck (hypertoni). Behandlingen av kroniskt sjuka utgör den största delen av vården, 85 procent av vårdkostnaderna enligt uppgift från överenskommelsen mellan staten och SKL gjord 2017 av regeringskansliet.

– Redan i början av 2000-talet pratade en professor med speciellt intresse av hjärtsvikt om att ”framtidens sjukvård måste effektiviseras och komma närmare patienterna, i hemmen”. Han var före sin tid men nu börjar dessa kommentarer bli vanliga, säger Arne Viktorsson som är en av tre grundare av bolaget.

Så tidigt som 2003 hade personerna bakom CheckUp en första produkt framme. Produkten har förbättrats sedan dess och för ett par år sedan satsade CheckUps grundare på produkten på heltid.

Väskan innehåller sådan mätutrustning som patienten själv kan sköta, utrustning för trådlös kommunikation och egenutvecklad mjukvara för dataöverföring. När mätningarna når sjukvården så visualiseras mätvärdena i diagram och med färger i en webbapplikation som underlättar för läkare och sjuksköterskor att göra bedömning. Patientens id-kontroll sköts med en plastbricka (RFID-tagg).

Bolaget har fått flera priser, bland annat av Vitalis, Dagens Medicin och Dataföreningen. Det har gett dem möjlighet att starta många projekt med vårdcentraler och kommuner men den stora försäljningen har inte kommit igång ännu, uppger Arne Viktorsson.

– Mobila lösningar är inte jätteintressanta inom vården än. Få jobbar med sådana effektiviseringar, men en hel del entusiastiska läkare startar projekt med oss. Det har istället visat sig vara mer gångbart att öppna egenmätnings-rum där vår väska placeras och dit kroniskt sjuka kan komma flera gånger i veckan och göra sina mätningar. För patienterna är det lika enkelt som att gå till ICA, och det är en bra lösning i landsting med lång väg till närmaste vårdcentral, säger han.

CheckUps väskor är utrustade för mätning av bland annat kolesterol, EKG, vikt, Hb och blodsocker. Personer med sjukdomar som högt blodtryck, hjärtsvikt och diabetes kan enkelt sköta mätningarna själva.

Över 140 000 mätvärden har hittills samlats in från mer än 12 000 patienter. Bolagets utrustning används också inom andra områden, som företagshälsovård och gym, som fokuserar på den förebyggande hälsovården.

CheckUp satt först på Minc, Malmö Incubator men finns nu på Medeon Science Park & Incubator också i Malmö, för att få närheten till fler life science kontakter.

2013-08-13


I samarbete med Medeonföretaget "Klaraskolan" har den norska specialpedagogen och författarinnan Lisbeth Iglum Rönhovde bjudits in att föreläsa för skolpersonal.
2013-02-11


Vinnare av Malmö stads Näringslivspris inom life science 2012 blev medeonföretaget Galenica och Ronnie Wallin.
2012-10-29
I dagarna har vi lanserat Medeons nya webbapp till smartphones, en mobilversion av hemsidan som gör det extra enkelt att följa oss även i din telefon.

Där kan du bland annat läsa senaste nyheterna, maila oss eller följa oss på Facebook. Det finns även en karta som visar var vi finns om du skall besöka oss.
2012-05-24

Malmö 2012-05-24 – Årets Medeonstipendium gick till den lovande diabetesforskaren Professor Lena Eliasson. Stipendiet, som är på 25.000 kronor, sponsras av Sparbanken Öresund och delas ut för andra året i rad i samband med Medeondagen på Medeon Science Park i Malmö. Stipendiet riktar sig till unga, lovande diabetesforskare vid Clinical Research Center (CRC) i Malmö.

Från vänster Johanna Rubendahl Sparbanken Öresund, Medeonstipendiat Lena Eliasson LUDC och Bengt Lövdén Medeon Science Park.

2012-05-21
Under Medeondagen den 24 maj delas Medeonstipendiet ut. Stipendiet riktar sig till unga, lovande diabetesforskare vid Clinical Research Center (CRC) i Malmö

Stipendiaten utses genom en nomineringsgrupp som består av representanter från Sparbanken Öresund, Medeon Science Park och Clinical Reserach Center. Enskilda personer, organisationer och nomineringsgruppen kan föreslå stipendiater.
2012-04-23
Den 23-25 aril går Sveriges Innovationsriksdag av stapeln i Jönköping. Sveriges Innovationsriksdag är namnet på SISP – Swedish Incubators & Science Parks – årskonferens.
2012-03-13
Malmö står i år värd för ett av Skandinaviens största investerarmöte inom life science. Över 40 presenterande bolag söker kontakt för försäljning, in- och utlicensiering och samarbeten med investerare från Europa, USA och Japan. 300-400 deltagare beräknas besöka Life Science Investment Day Scandinavia. Huvudarrangör är branschorganisationen SwedenBIO tillsammans med bla Malmö Stad, Det Medicinska Malmö och Invest in Skåne.
2012-02-28
Igår var det Näringslivsgala i Malmö för tionde året i rad.

Kalendarium

2018-03-05