AKTUELLT

Nyheter

2012-05-24 00:00
Medeonstipendiet på 25 000 kronor till Professor Lena Eliasson, LUDC

Malmö 2012-05-24 – Årets Medeonstipendium gick till den lovande diabetesforskaren Professor Lena Eliasson. Stipendiet, som är på 25.000 kronor, sponsras av Sparbanken Öresund och delas ut för andra året i rad i samband med Medeondagen på Medeon Science Park i Malmö. Stipendiet riktar sig till unga, lovande diabetesforskare vid Clinical Research Center (CRC) i Malmö.

Från vänster Johanna Rubendahl Sparbanken Öresund, Medeonstipendiat Lena Eliasson LUDC och Bengt Lövdén Medeon Science Park.

Lena Eliasson är inte bara en lovande forskare utan har även tagit ett visst samhällsansvar genom att vara verksam i näringslivet. Hon, som har gett ut ett antal publikationer, är ledamot i Vetenskapsrådet och hennes forskartjänst kommer att övergå till en prefekttjänst.Stipendiaten utses genom en nomineringsgrupp som består av representanter från Sparbanken Öresund, Medeon Science Park och Clinical Research Center. Enskilda personer, organisationer och nomineringsgruppen kan föreslå stipendiater.

Nomineringsgruppens motivering lyder: ”Antalet svenskar med typ 2-diabetes eller ’åldersdiabetes’ växer kontinuerligt. De senaste årens forskning har ökat förståelsen för hur genetiska faktorer bidrar till ökad risk för diabetes. Lenas forskning har varit banbrytande beträffande grundläggande mekanismer för insulinproduktion och hur dessa störs vid typ 2-diabetes. Hon har bland annat visat hur genetiska variationer i rubbningar i mikroRNA i betaceller leder till en störd funktion som liknar den som betacellerna uppvisar vid typ 2-diabetes, en kunskap som är avgörande för att finna nya läkemedel som bromsar sjukdomen.”

– Forskning och företagande inom life science har stor betydelse för vår region. Att stödja unga och lovande forskare inom hälsoområdet ligger oss varmt om hjärtat och är en del av våra grundvärderingar, att ge tillbaka en del av våra vinster till den region där våra kunder lever och verkar, säger Johanna Rubendahl, chef Företagskontor Hyllie i Malmö, Sparbanken Öresund.

- Vi har några av världens främsta diabetesforskare cirka 10 minuters gångväg från Medeon, vilket vi vill medverka till att lyfta fram. Malmö stad, som är en av ägarna till Medeon, arbetar mycket målmedvetet för en bättre folkhälsa, vilket är en av många viktiga faktorer dels inom diabetesforskningen och dels för de personer som drabbas av främst typ 2-diabetes, säger Bengt Lövdén, VD Medeon.

Clinical Research Center är en forskningsmiljö i Malmö med uppgift att bidra till att människors hälsa förbättras i världen. Genom att ge forskningen bästa möjliga förutsättningar kan nya medicinska upptäcker omsättas i förbättrad diagnostik och behandling och förebyggande hälsovård. Bakom CRC står Lunds universitet och Region Skåne. Genom etableringen av CRC i Malmö och utbyggnaden av Biomedicinskt centrum, BMC, i Lund intar Medicinska fakulteten vid Lunds universitet platsen som norra Europas modernaste medicinska fakultet.

För mer information, var god kontakta:

Johanna Rubendahl, Chef Företagskontor Hyllie, Sparbanken Öresund, 040-35 69 81, 0705-98 40 58, johanna.rubendahl@sparbankenoresund.se

Bengt Lövdén, VD Medeon, 040-32 10 23, 0708-59 45 27,
bengt.lovden@medeon.se

Katarina Jönsson, Kommunikatör, Sparbanken Öresund, 040-608 10 41,
0767-20 96 30, katarina.jonsson@sparbankenoresund.se

Catrine Pauckstadt, Kommunikationsansvarig, Medeon, 040-32 10 22, 
0703-05 25 65, catrine.pauckstadt@medeon.se

Om Sparbanken Öresund
Sparbanken Öresund är en regional fullservicebank med lokalt engagemang och fullt fokus på Öresundsregionen. Banken erbjuder privatpersoner samt små och medelstora företag finansiella helhetslösningar i samarbete med marknadens främsta leverantörer. Sparbanken Öresund har 35 kontor på 25 orter i västra Skåne.

Om Medeon
Medeon Science Park är en forskningspark inom läkemedelsutveckling, medicinteknik, bioteknik och hälsovård. Forskningsparken finns i Malmö, mitt i Öresundsregionen och mitt i Medicon Valley – det geografiska område där 60 procent av Skandinaviens life science-företag finns. På Medeon finns idag ett trettiotal företag med totalt 450 anställda. Medeon ägs av Malmö stad (60 procent) och fastighetsbolaget Wihlborgs (40 procent).

 

2013-08-13


I samarbete med Medeonföretaget "Klaraskolan" har den norska specialpedagogen och författarinnan Lisbeth Iglum Rönhovde bjudits in att föreläsa för skolpersonal.
2013-02-11


Vinnare av Malmö stads Näringslivspris inom life science 2012 blev medeonföretaget Galenica och Ronnie Wallin.
2012-10-29
I dagarna har vi lanserat Medeons nya webbapp till smartphones, en mobilversion av hemsidan som gör det extra enkelt att följa oss även i din telefon.

Där kan du bland annat läsa senaste nyheterna, maila oss eller följa oss på Facebook. Det finns även en karta som visar var vi finns om du skall besöka oss.
2012-05-24

Malmö 2012-05-24 – Årets Medeonstipendium gick till den lovande diabetesforskaren Professor Lena Eliasson. Stipendiet, som är på 25.000 kronor, sponsras av Sparbanken Öresund och delas ut för andra året i rad i samband med Medeondagen på Medeon Science Park i Malmö. Stipendiet riktar sig till unga, lovande diabetesforskare vid Clinical Research Center (CRC) i Malmö.

Från vänster Johanna Rubendahl Sparbanken Öresund, Medeonstipendiat Lena Eliasson LUDC och Bengt Lövdén Medeon Science Park.

2012-05-21
Under Medeondagen den 24 maj delas Medeonstipendiet ut. Stipendiet riktar sig till unga, lovande diabetesforskare vid Clinical Research Center (CRC) i Malmö

Stipendiaten utses genom en nomineringsgrupp som består av representanter från Sparbanken Öresund, Medeon Science Park och Clinical Reserach Center. Enskilda personer, organisationer och nomineringsgruppen kan föreslå stipendiater.
2012-04-23
Den 23-25 aril går Sveriges Innovationsriksdag av stapeln i Jönköping. Sveriges Innovationsriksdag är namnet på SISP – Swedish Incubators & Science Parks – årskonferens.
2012-03-13
Malmö står i år värd för ett av Skandinaviens största investerarmöte inom life science. Över 40 presenterande bolag söker kontakt för försäljning, in- och utlicensiering och samarbeten med investerare från Europa, USA och Japan. 300-400 deltagare beräknas besöka Life Science Investment Day Scandinavia. Huvudarrangör är branschorganisationen SwedenBIO tillsammans med bla Malmö Stad, Det Medicinska Malmö och Invest in Skåne.
2012-02-28
Igår var det Näringslivsgala i Malmö för tionde året i rad.

Kalendarium

2018-03-05