AKTUELLA PROFILER

Aktuell Profil

Medeonbolaget Dianovator har tagit in fyra miljoner kronor i riskkapital. Bolagets grundare Fredrik Ståhl kan därmed anställa två personer, vidareutveckla mjukvaran till bolagets diabetesapp och förbereda en patientstudie.

Dianovators diabetesapp ska fungera som beslutsunderlag för dagliga insulininjektioner och måltidsplanering för personer med diabetes. Många av dagens diabetesappar fungerar i princip som dagböcker medan Dianovators app samlar och analyserar data, som blodsockerhalt från glukossensorer, och tar individuell hänsyn till hur varje person kommer att reagera. Detta genom att de självlärande algoritmerna som appen baseras på även använder historiska data vid beräkningarna, uppger Fredrik Ståhl.

Utvecklingen av hela systemet sker i tätt samarbete med ett större företag inom branschen som tillhandahåller sensordata, och som Fredrik Ståhl ännu inte kan avslöja namnet på.

– Den kliniska studien ska starta i vår. Sedan behöver vi ytterligare finansiering innan vi kan lansera produkten, vilket vi siktar på att göra hösten 2018, säger Fredrik Ståhl.

Kapitaltillskottet till bolaget står Örjan Johansson genom BlueWise Fund, och Jan Swedin genom Kingit för i denna första finansieringsrunda. De har option på att få investera ytterligare i bolaget under året.

Fredrik Ståhl började med projektet i samband med sitt examensarbete i reglerteknik vid civilingenjörsutbildningen och fortsatte med samma projekt i sin forskarutbildning. Marzia Cescon som nyligen anställts är forskningskollega till Fredrik Ståhl. Den tredje personen som kommer inom kort är Hanna Svensson, också civilingenjör. Alla tre har egen erfarenhet av diabetes.

Sensorerna placeras vanligen på magen eller armen instuckna under skinnet och mäter glukoshalten i kroppsvätskor ungefär var femte minut dygnet runt. Data överförs trådlöst till appen. På skärmen ska användaren kunna följa sin blodsockerkurva och få en indikation om den framtida utvecklingen. Effekten av olika måltidsintag och insulindoseringar kan simuleras i förväg och ge diabetikern en uppfattning av hur blodsockret påverkas vid olika alternativ.

Produkten ska riktas till både vårdgivare och patienter, och dessa får olika gränssnitt.

– Det är först på senare år som den tekniken som behövs för att kunna utveckla en sådan här produkt har kommit, säger Fredrik Ståhl.

Fredrik Ståhl menar att flera kurser och aktiviteter som Medeon har anordnat under året varit till stor nytta i just detta skede av bolagsutvecklingen.

– Under NLSDays i Malmö fick jag flera bra kontakter. Och kursverksamheten som anordnas, exempelvis styrelsearbetet, har gett mig en god grund inför uppgiften som entreprenör, säger han.