AKTUELLA PROFILER

Aktuell Profil

Sedan några veckor tillbaka säljs Cleer4U:s första produkt, CleerPlus, på internet via bolagets hemsida. Bolaget har tagit fram en aktiv gel, som bildar ett skyddande skikt när den torkar och är verksam mot bland annat munsår, i samarbete med Medeon-bolaget Galenica. Grundare är förre Biora-vd:n Tomas Hammargren.

CleerPlus-gelen består av bland annat cellulosa och etanol. Den har antiseptisk effekt och skyddande funktion, som ett plåster. Den film som bildas på såret när gelen torkat bidrar till minskad irritation av såret och underlättad läkningsprocess genom att skapa en gynnsam fuktbalans och genom att hålla bakterier och smuts borta. Det är egentligen en enkel produkt med få komponenter men som har mycket god effekt, enligt Tomas Hammargren.

– När jag hade förvärvat patentet tog jag kontakt med läkemedelsbolag men de var inte intresserade av en så enkel produkt. De kosmetikabolagen som jag kontaktade tyckte produkten var för avancerad på grund av sin läkande effekt. Men samarbetet med bland andra Ronnie Wallin och Henri Hansson på Galenica gjorde att produkten utvecklades till den gel som vi nyligen lanserat, säger han. 

Medeon är en välkänd miljö för Tomas Hammargren som under sju år var vd på Medeon-bolaget Biora, vilket senare köptes upp av schweiziska dentalproduktbolaget Straumann. Han flyttade åter in på Medeon 2013 med sitt nybildade bolag Cleer4U. 

– Medeons vd-luncher och andra arrangemang är alltid intressanta. Där träffar jag nya personer och det dyker upp tankar kring vem man skulle kunna jobba med i olika projekt, säger han.

Produkten CleerPlus blev CE-godkänd i augusti förra året som så kallad Medical Device klass 2A, en av indelningarna i de kvalitetskrav Läkemedelsverket ställer. Den är godkänd för användning vid munsår, småsår och blåsor samt insektsbett, inklusive fästingbett. Sedan början av februari kan produkten köpas via internet, men inom kort ska produkten säljas på apotek och lite längre fram även i andra butiker. En marknadsexpansion ut i Europa är planerad till 2018.

Cleer4U sysselsätter en handfull personer, bland annat några från Galenica som på deltid arbetar med utveckling och kvalitetskontroll för Cleer4U. Även andra funktioner är kontrakterade till externa aktörer. Bland annat så är det Malmöbolaget Bioglan som producerar CleerPlus och ett annat företag som hanterar kedjan från beställning till leverans av produkt. Även delar av marknadsföring och hemsidefunktion sköts externt.

Galenica äger 50 procent av bolaget medan Tomas Hammargren och Thomas Antoni, kommunikationsexpert inom life science, äger 25 procent vardera.

Bolaget Cleer4U grundades 2013 och är helt finansierat av delägarna. Almi beslutade i förra veckan om ett lån till bolaget, för att stödja lanseringen i Sverige.