AKTUELLA PROFILER

Aktuell Profil

Medeonföretaget Tryggel vill erbjuda en smart och kostnadseffektiv trygghetstjänst för äldre personer. Genom att registrera personens elförbrukning vid apparater som tekokare och tv, och jämföra med tidigare förbrukningsmönster, kan Tryggel varna anhöriga om något oväntat skett.

De flesta hjälpmedel för äldre som exempelvis trygghetslarm är väldigt dyra i inköp, installation och drift, enligt Andrey Bogomolov, grundare till Tryggel. Han menar att orsaken är att produkterna tas fram specifikt för ändamålet och tillverkas i alltför små serier, samt att det är stora organisationer som ska sköta övervakningen. Dessutom är produkterna oftast inte speciellt moderna.

Andrey Bogomolov kommer från Ukraina, utbildade sig till energiingenjör i Tyskland och började jobba på energibolaget E.ON i Tyskland och Sverige. Han insåg snabbt att många standardiserade moderna elektriska detaljer har funktioner som kan registrera och skicka signaler via internet, och att dessa skulle kunna användas i olika smarta och billiga persontjänster.

Genom ett innovationsprogram hos E.ON fick han möjlighet att testa sina idéer men redan efter ett halvt år, i februari i år, flyttade han in på Medeon.

– En av de första gångerna jag fick helhjärtad uppmuntran för idéerna var när jag presenterade dem här på Medeon. Jag beskrev hur kommersiella elektriska detaljer skulle kunna användas på nya sätt, exempelvis i brandskydd och i trygghetstjänster för äldre, och fick rådet att satsa på hjälpen till de äldre, säger Andrey Bogomolov.

Tillsammans med Tor Hellström och Kelvin Wachira har han tagit fram en produkt där hårdvaran består av kommersiellt tillgängliga elektriska prylar: bland annat några elektriska pluggar som sätts i eluttaget vid exempelvis vattenkokaren.

Dessutom har de utvecklat en egen mjukvara för analys av data och för återkoppling. Återkopplingen sker som ett sms till den anhörige när något i mönstret för elförbrukning är annorlunda.

– Vi har sett hos våra testpersoner att de har förvånansvärt regelbundna vanor, och från vår diskussion med användarna har vi sett att det inte gör så mycket för dem om larmsignal skickas iväg en gång för mycket. De anhöriga ringer ofta ändå. Vi tänker oss att den äldre känner sig mindre övervakad med vår utrustning jämfört med om trygghetslarm och kamera installeras, säger Andrey Bogomolov.

Allt utrustning som krävs ska gå enkelt att installera i hemmet av personen själv på mindre än 15 minuter. Konceptet håller på att testas av tio privatpersoner i Sverige och Tyskland. Nästa steg är att skala upp testet till ett större antal personer, samt att intressera institutionella och kommersiella aktörer som Larmtjänst och kommuner för tjänsten, som ska erbjudas som ett månadsabonnemang.

Planen är att kunna sälja ett mindre antal paket med utrustning och dra igång tjänsten kommersiellt redan i december. Längre fram är tanken att större aktörer som Clas Ohlson, E.ON och Tunstall skulle kunna vara återförsäljare av paketen.